Verwerking van de koffie
Symfonie van de koffieboon
In elke Arabica koffieboon sluimeren meer dan 1000 aroma's. Maar ssst! We willen ze niet te vroeg wakker maken – dat doen we pas als we ze branden. We tonen u hoe we onze koffie verwerken en daarbij ook de fijnste smaaknuances uit de bonen lospeuteren.
De aromatische smaakverleiders die we koffiebonen noemen, bewaren namelijk een donker geheim. Het zijn helemaal geen bonen! Ze zien er alleen maar zo uit. In werkelijkheid zijn het de zaden van de koffiekers. En er sluimeren meer dan 1000 verschillende aroma's in. Welke aroma's u proeft, hangt af van vele factoren. Waar en hoe wordt de koffie geteeld? Hoe wordt hij bewaard? En, heel belangrijk: hoe wordt hij gebrand? Het branden is zo belangrijk omdat de bonen pas dan hun volle smaakpotentieel ontvouwen.
Het branden vindt plaats bij onze regionale partner Hochstrasser in Luzern. De Zwitserse meesterbrander put uit tientallen jaren ervaring in koffiebranden. Hun werk is evenzeer kunst als ambacht. Met grote gevoeligheid maken ze aroma's vrij, raken ze smaaknuances en zorgen ze zo voor de volledige ontwikkeling van het smaakpotentieel. En hoe werkt dat precies?
Knak! Bij het branden krijgen we applaus van de koffiebonen
Huh? Koffiebonen die applaudisseren? Vertel! Het antwoord vinden we in de trommel waarin we ze branden. Bij 110 °C verdwijnt langzaam het vocht uit de bonen en vanaf 145° worden de bonen eerst gelig en dan lichtbruin. Ze verdubbelen in volume. De druk binnenin de boon stijgt tot het niet meer te houden is. Met een luide knak springt de eerste boon en daarmee opent zij het concert. De overige bonen stemmen in en applaudisseren voor de symfonie van het koffiebranden. Zo gaat dat met koffie!
Te vroeg victorie gekraaid. Het zou nogal een fletse boel worden als we met deze bonen al koffie zouden zetten. De smaak? Eendimensionaal. De geur? Kan nog beter. Dat komt omdat de complexe smaaknuances wat tijd nodig hebben om zich te ontplooien. Pas wanneer de bonen stilaan donkerbruin worden, bereiken ze het maximum van hun smaakpotentieel.
In de trommel knakt het voor de tweede keer. De bonen tooien zich met een licht kastanjebruin. Bijna klaar. Nu hebben we fijngevoeligheid nodig. Geduldig wacht de brandmeester het ideale moment af om de bonen uit de trommel te bevrijden. En dan – diep inademen. De heerlijke geur van vers gebrande koffie vult de lucht. We zijn klaar voor de laatste stappen.
Van het branden naar de beker
We willen de hele aroma symfonie vasthouden in uw Emmi CAFFÈ LATTE en gaan daarom snel verder met het verwerken van de vers gebrande bonen. Dat doen we in onze fabriek in Ostermundigen. Alleen in deze vestiging maakt Emmi haar op melk gebaseerde koffiecreaties. Vandaar verzenden we ze naar de hele wereld. Zo weten we zeker dat u altijd van een Emmi CAFFÈ LATTE van topkwaliteit kunt genieten – waar u hem ook koopt.
Ondertussen applaudisseren de koffiebonen nog een laatste keer. Het gaat er luid en knakkend aan toe in de reusachtige maalinstallatie die onze bonen tot fijn poeder maalt. Daarna maken we er koffie mee in koffiezetapparaten zoals u er thuis ook een hebt. Alleen zijn onze machines veel groter – zo groot als een kleine olifant!
Elk Emmi CAFFÈ LATTE-product heeft zijn eigen, geheime recept. De bereidingswijzen variëren naargelang het herkomstland van de bonen, de brandingsgraad, de maalgraad en de druk, duur en temperatuur bij het koffiezetten. Door het samenspel van al deze eigenschappen kunnen we de smaakbelevenis en de intensiteit van de koffie helemaal naar onze hand zetten en verfijnen.
Nu wordt er gemixt: we mengen de vers gezette koffie van 100% Arabica bonen met de beste Zwitserse melk en doen er andere ingrediënten bij zoals vanille, cacao of karamel. De ingrediënten namelijk van jouw lievelingskoffie. Nu volgen onze laatste drie stappen. Deksel erop. Koelen. Genieten. Smakelijk!